Logo 1000en1blog

Everything about paper, bookbinding, news flashes, creative ideas, a bit private and much more…

Categories

home Nederlands English

1 Feb 2015
Tag: Munchen

Deutsches Museum II

Vlak voor kerst was ik in het Deutches Museum in München.
Een aanrader als je een keertje in deze leuke stad bent!
Mijn lievelingsafdelingen zijn natuurlijk de boekbindafdeling en de papier(schep)afdeling. Ik kan daar uren dwalen en me verbazen over de robuuste apparaten op deze laatst genoemde afdeling. Deutsches Museum 1 Ongelooflijk dat deze zware houten pers zo mooi bewaard is gebleven. Hoeveel van deze persen zullen er niet verloren zijn gegaan in een openhaard of zijn (deels) hergebruikt voor bouwwerkzaamheden? De openhaard brengt me op het idee om ook een keer een blogje over mijn houten biljetletters te schrijven, zoveel leuke anekdotes om over te schrijven! Deutsches Museum 2 Mooi om te zien dat er met zulke gigantische apparaten de meest mooie papieren geschept kunnen worden.
In Nederland staat de laatste papiermolen ter wereld die nog op windkracht functioneert. Het is molen De Schoolmeester en hij staat aan de oude Guisweg in Westzaan. Een absoluut bezoekje waard!
En maak daar ook zeker gebruik van het (buiten)toilet ;-) Deutsches Museum 3 Ojee nu dwaal ik wel heel erg af. Biljetletters, buitentoiletten…ik zou wel elke dag een blog kunnen vullen!
Ik zet het op het bloglijstje erbij en zal er snel over proberen te schrijven. Deutsches Museum 4 Deutsches Museum 5 Er hangt ook een indrukwekkende rij schepramen in het museum,
al dan niet voorzien van een watermerk. Ikzelf heb ook verschillende malen papier geschept en ben ook in het bezit van een aantal schepramen. En ook op deze afdeling zijn er verschillende miniatuur doorkijkjes. Deutsches Museum 6 Op deze foto zie je twee jongens aan het werk om de net geschepte vellen papier op te hangen om te drogen.
Ik heb een filmpje gemaakt en zal deze binnenkort plaatsen.

10 Jan 2015
Tag: Munchen

Filmpje van de Dampfbuchbinderei

Klik op de collage om het filmpje te starten.

Uren kan ik voor de Dampfbuchbinderei uit 1880 staan kijken in het Deutches Museum in München.
Zo prachtig gemaakt met zoveel kleine details!
Elke keer zie ik weer nieuwe dingen ♡
Het afpersen van de kleine katernen in de slagpers, het naaien van de boekblokken, het schoonsnijden van de boekblokken, (er liggen zelfs restjes snijafval op de grond!) het maken van de banden…

5 Jan 2015
Tag: Munchen

Deutsches Museum I

Blog nieuwe stijl, met meer grote foto's in de tekst.
En ook nog eens over mijn favoriete Museum, het Deutches Museum in München. Elke keer als ik in Munchen ben, probeer ik daar langs te gaan.
Ons kleine dametje vond het fantastisch! Je vind daar de meest grote objecten, zalen vol vliegtuigen, boten, raketten én een hele mooie afdeling over boekbinden & drukken én een afdeling papierscheppen. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen. En voor het eerst zag ik mijn favoriete afdelingen bij daglicht, voorheen waren de afdelingen verduisterd. Dat gaf mij de mogelijkheid om wat foto's te maken. Best gek om deze apparaten, waar ik dagelijks mee werk, in een museum te zien staan. Deutsches Museum 1 Deze foto vind ik zo speciaal en indrukwekkend groot. Zo graag had ik eens een kijkje willen nemen in deze drukkerij. De stoffige lampjes, de zetbokkken zo dicht op elkaar. Snorren waren absoluut in en wat was het ongezond met al dat lood!
Ikzelf heb ook een zetbok en was mijn handen gelijk als ik met mijn loden lettercorpsen heb gedrukt. De indeling van mijn zetbok is anders dan op onderstaande foto. Ik zou dan ook in de war zijn bij het opruimen. Deutsches Museum 1 Deutsches Museum 1 Mijn nieuwe aanwinst in het atelier is een slagpers. Bijzonder leuk om hem hier dan ook tegen te komen in het museum. Deze pers kun je m.b.v. de extra hendels extra strak aandraaien. Handig om tijdschriften of katernen goed plat te krijgen alvorens je ze inbind, maar ook de basis van een doos gaat er bij mij een nacht in. Deutsches Museum 1 En ook mijn grote bordschaar staat in het museum. Onverslijtbare Duitse kwaliteit! Je kunt de maten op 2 manieren aflezen. Ik zal daar een keertje een blog over wijden. Deutsches Museum 1 Op deze naaimachine heb ik voor het boekbindexamen moeten leren naaien. Je schuift tijdschriften op het zadel en dan worden er automatisch gaatjes in het hart van het katern geprikt.
Een gevreesd examenonderdeel en ik heb er menig traantje bij gelaten. Ik had er bijna mijn diploma niet voor willen halen. Je zult hem dan ook niet snel in mijn atelier tegen gaan komen.
Alhoewel: oefening baart kunst ;-) Deutsches Museum 1 Mijn kleine dametje mocht samen met Sander door het museum dwalen, terwijl ik op mijn gemak over mijn afdelingen liep. En dit keer kreeg ik een privérondleiding van de beheerder van de boekbindafdeling. Zo leuk!
In het weekend zal ik een filmpje plaatsen van de boekbinderij, die ze in miniatuur hebben nagemaakt!

21 Dec 2014
Tag: Munchen

München in december

München is de plek om naar toe te gaan als je echt nog bijzondere kerstmarkten wilt bezoeken. Vorig jaar waren we in Hamburg, maar daar is het aanbod op de kerstmarkten lang niet zo bijzonder.
En wij boften dit jaar, want we zijn 4 dagen in München geweest. Onze kleine stewardess ging voor het eerst mee in het vliegtuig en vond het super!

Ik sprak een collegaboekbinder uit Bremen, die speciaal een maand lang in München op een kerstmarkt staat. Haar werk wordt meer gewaardeerd als ze naast mede-ambachtslieden staat.
Ikzelf werk dagelijks met mijn handen en weet als geen ander wat voor tijd die ambachtslieden in het werk steken.
Op de Middeleeuwse Weihnachtsmarkt kocht ik bij een glasblazeres vier prachtig handgeblazen glazen adventkaarsenhouders voor aan een ring boven de eettafel. Ze zijn allemaal een klein beetje verschillend en dat maakt het voor mij zo uniek. Bovenin de collage zie je handgeblazen kerstballen die zij ook heeft gemaakt.

De graffity is er één uit een hele gave serie. Elke ochtend liepen we er langs op weg naar de S-bahn. Op het fototootje midden op de collage zie je Tollwood, waar we vanuit het appartement uitzicht op hadden. De laatste avond pikten we de lichtshow en bellenblazer nog mee. Ik bracht ook weer een bezoekje aan het Deutches Museum, maar daarover later meer.
Mocht je meer willen lezen over München, kijk dan naar mijn eerdere berichten in de category München.

12 Jun 2013
Tag: Munchen

Confession

This will be my last blog about this trip to Munich and it will be one with a big confession.
In my workspace I have an antique cabinet for paper and somewhere in the middle is a drawer filled with my greatest treasures. Yes yes I am addicted to beautiful paper! The key is of course for opening this treasure box ;-)

When I travel I always have my paper tube with me and whether I'm in San Francisco, Paris, London or Munich ... I'll always find a special paper store as I have a nose for finding them!
I happened to come across this paper store in Munich a few years ago while on the way to a flea market. This year I cycled there across town with my paper tube on my back to visit this great fun store. Great to be there on my own, no time pressure.
In my collection I have several sheets of handmade paper from India and this time they had wonderful sheets with flowers. This makes my bookbinder heart beat so much faster! They form a beautiful combination with the vintage linen.

The paper in the right bottom of the picture is a collection of the past 5 years and in addition I also have a purple series, a blue series and several others. So, if you are ever in need of some special paper for your product, do not hesitate to ask me.

26 May 2013
Tag: Munchen

Sunday morning

If only I were back in Munich this morning!
Then I would visit the Brandhorst Museum. Right after breakfast
off to the Roses of Twombley. Then just sit down on a bench in
the immense hall and quietly enjoy all those beautiful colors.
A habit I grew into whenever I'm in Munich on a Sunday. Can you imagine visiting every museum for 1 euro each every Sunday?

When Guusje was six months old she was pictured in front of one the roses. This time we took her to the museum again and hoped
to reenact the setting for another set of nice pictures.
What a bummer … new rules enforced this year prohibit taking pictures anymore.
However, there is this very sweet somewhat older attendant, for whom alone you would want to go back for to this museum!
He recognized the little princes and we were secretly allowed take
a few pictures in his smaller hall. So within a few seconds we had
to take some lucky shots, fortunately our model looked right into
the camera. The pictures are not quite sharp, because of the time pressure (seconds) and suboptimal light. But still they make a nice set.

So, if you are ever in Munich on a Sunday, make sure you go to the Roses! And say hello to our lovely attendant.

19 May 2013
Tag: Munchen

Felt heaven

When presenting photo albums, I like to use beautiful felt from Munich. So whenever I'm in Munich I always vist Johanna Daimer's felt shop, near Marienplatz. The shop is so small that only a few people can be inside at the same time. It even happened to me in December that I had to wait in line outside the shop. The shop really is not wider than on my picture.

But when you're finally inside, you will see so many beautiful colors. And felt in different thicknesses, up to a few cm thick! This time I bought felt for a sand colored album and a grey album. I was also allowed to take a few photo's.

If you look close to the upper left picture, you can see me taking it and you might also be able to see little Guusje on the back of Sander's bike ;-)

12 May 2013
Tag: Munchen

Mother's Day

Last night we came home after a few days in Munich.
A very good friend of ours lives in the heart of the city and we were allowed to stay here again ♥ Not bad at all!
And especially when you also have your own bike with you.

I already had Mother's Day breakfast last week, on a corner of Jahnstraße ;-) I often come to Munich and think it's a wonderful city. I have a fantastic fun “things to do list in Munich” and will certainly write a few blog messages about my favorite museum, a tiny tiny felt shop and a paper shop.

Happy Mother's Day everyone!