Everything about paper, bookbinding, news flashes, creative ideas, a bit private and much more…
Categories
Everything about paper, bookbinding, news flashes, creative ideas, a bit private and much more…
Categories
13 Sep 2015
Tag: Boleslawiec
Iets later dan beloofd, want…druk met hele toffe magische(!) nieuwe dingen en ik sneed in mijn hand. Oeps!
Iets was in al die jaren maar heel weinig is gebeurd, maar als je het druk hebt…tja dan maak je een 1-secondefoutje. No worries, hand er nog aan, vingers er nog aan, alleen een grote pleister en gelukkig gewoon aan het werk.
Maar hier dan eindelijk deel 2 van ons avontuur in Polen.
Misschien heb je mijn eerste bericht over Boleslawiec gelezen?
Daar kondigde ik al aan dat we in één van de Bunzlau-fabrieken een rondleiding hebben gekregen. Het was ook één van mijn favoriete winkels: Manufaktura.
En aangezien er maar weinig mensen deelnamen aan de Engelse tour kregen Sander, ik en ons kleine dametje een privérondleiding.
Serviesonderdelen worden in mallen afgegoten, maar grote onderdelen zoals borden worden uit één stuk klei gemaakt en met een mes in vorm gedraaid. Op deze manier verkrijg je extra stevigheid.
Leuk om het gereedschap zo netjes te zien hangen!
Ook hier in de binderij heeft al het gereedschap een vaste plek.
Als ik aan het lijmen ben, moet alles binnen handbereik zijn en mag ik niet misgrijpen.
Het is zo bijzonder om door de fabriek te lopen waar het servies wordt gemaakt wat wij al jaren dagelijks gebruiken. We zijn het servies nog meer gaan waarderen.
En die turquoise ramen ♡ mijn lievelingskleur!
Als de klei goed gedroogd is gaat het voor de eerste keer in de oven. Na het bakken komt het er een beetje rozig uit.
En daarna wordt het opgeborgen in hoge kasten om op een later tijdstip te worden beschilderd. Je kunt je het bijna niet voorstellen: kasten vol met servies wachtend op een motief. En dit is nog maar een klein deel van wat er in deze hal staat. Bordjes, schaaltjes, waxinelichthoudertjes, eierdopjes, vazen, klokken…
Het beschilderen wordt geheel met de hand gedaan en is een waar vakmanschap!
Dat wordt gedaan met deze stempelsponsen.
Wij hebben het zelf ook mogen proberen en ik kan je vertellen: dat is echt niet eenvoudig! Eind deze week komt het derde en laatste blog over het beschilderen van dit prachtige servies.
A.s. dinsdag een blog over een heel bijzonder trouwboekje!
4 Sep 2015
Tag: Boleslawiec
Eigenlijk waren we helemaal niet van plan om deze zomer weg te gaan, maar toen ik ontdekte dat er jaarlijks een Pottery festival in Boleslawiec Polen is ging het kriebelen.
Al zo'n 16 jaar gebruik ik dagelijks dit handgemaakte servies.
Ik kocht het in Nederland en de USA, Sander & ik hadden onze Bunzlau-bruidslijst liggen bij Betjeman & Barton, ik vond antieke stukken op rommelmarkten en kringloopwinkels en van een lieve vriendin afkomstig uit Hamburg kreeg ik ook het een en ander.
Met als resultaat een mooie verzameling Bunzlau servies in een grote servieskast. Nou ja, eerlijk gezegd zijn het er zelfs twee ;-)
Ik heb nl. ook een grote verzameling vazen.
Zo spannend om naar een land te gaan, waar je nog nooit bent geweest! En wat werden we blij verrast ♡ wat is Zuid-Polen prachtig, wat zijn de mensen aardig en wat hebben we genoten van het Pottery festival!
Ik zal in mijn serie van drie blogberichten niet echt ingaan op alle adresjes, want daar is al veel over te vinden op het internet. Ik wil jullie vooral het ambacht laten zien. Dat is wat dit servies voor mij zo bijzonder maakt!
Deze foto maakte ik in vogelvlucht op één van de vele rotondes met servies. We maakten menig extra rondjes om extra lang te genieten van al dit bijzonders.
We startten ons ontdekkingstocht op de markt van Boleslawiec.
Ik heb me laten vertellen dat er twee fabrieken aan Nederland leveren, maar er zijn veel meer fabriekjes. Er wordt niet alleen aan Nederland geleverd, maar o.a. ook aan Amerika en Zuid-Korea.
Zo leuk om van alle fabriekjes een afvaardiging op de markt te zien staan. En je ziet duidelijk verschil tussen de verschillende fabrieken. Je ziet het in de patronen, de stijl, de kleuren, de vorm van de bolle bekers, maar je kunt ook het verschil in kwaliteit voelen.
Natuurlijk gingen wij met een paar wensen op reis. Doordat we het servies dagelijks gebruiken sneuvelt er wel eens wat op de tegelvloer in de keuken, soms gaat er door stoten toch een chipje af. Dus een unieke kans om de servieskast aan te vullen met stukken die in Nederland niet op de markt komen.
Kenmerkend aan het servies zijn de patronen, die met gelaserde sponsjes er op worden gestempeld.
Tijdens het festival kon je je laten beschilderen door verschillende lieve dames die in het dagelijkse leven in de fabrieken het servies beschilderen. Wat een vakmanschap!
Uiteindelijk vertrokken we van de markt met 3 beschilderde armen en twee beschilderde wangen. Die tweede wang was van Sander ;-)
Die eerste dag was al zo fijn, dat als we op dat moment naar huis hadden moeten gaan, we al dik tevreden zouden zijn.
Gelukkig mochten we nog drie dagen.
Volgende week vrijdag deel 2 op mijn blog over een fantastische rondleiding in één van de fabrieken.
Hieronder al een klein sneak peak, die ik bij een andere fabriek heb gemaakt. Deze fabriek levert voornamelijk aan de USA en daar kochten we 3 bijzondere dinerborden.
Het beschilderen van zo'n grote schaal neemt al gauw 5 kwartier in beslag. Het lila wordt in de oven uiteindelijk het bekende donkerblauw.