Logo 1000en1blog

Everything about paper, bookbinding, news flashes, creative ideas, a bit private and much more…

Categories

home Nederlands English

21 Feb 2014
Tag: 1000en1boeken

De prijs van handwerk

In mijn mailbox vind ik regelmatig vragen over prijzen van mijn dozen. Mensen denken soms dat ze met een budget van 30 euro een handgemaakte doos kunnen bestellen.
Laten we een rekensommetje maken met die 30 euro:
Om te beginnen wil de belastingdienst al 21% van dit bedrag hebben, dus zou ik voor 24.79 euro een complete doos moeten maken. Hiervan gaan ook nog alle materiaalkosten af: grijsbord, lijm, linnen en papier. Oei oei oei dan zou ik de doos al bijna gratis moeten maken. Ik geef graag cadeautjes weg, maar ik denk niet dat mijn bedrijf dit lang zou kunnen volhouden.
Begrijp me niet verkeerd, ik krijg graag mailtjes met vragen over mijn produkten. Ik kan me ook heel goed voorstellen dat mensen moeilijk kunnen inschatten wat er komt kijken bij het maken van een doos. Dat is de reden waarom ik deze achtergrondinformatie met je wil delen.
Ik heb er daarnaast voor gekozen om op een hele bijzondere wijze een doos op te bouwen. Deze wijze is bewerkelijker, maar daardoor krijg je (in mijn ogen) een veel mooiere en stevigere doos.
En dat kan niet voor de prijzen van de grote winkelketens en fotoalbumleveranciers die hele grote oplages kunnen laten maken in lagelonen-landen.

Wat wel de realiteit is. Mijn dozen:

  • worden op ambachtelijke wijze gebouwd.
  • worden met mooie (vintage) kwaliteits materialen bekleed.
  • zijn sterk, heel sterk!!
  • worden op maat gemaakt in jouw/ jullie kleur.
  • worden met een speciale molenwiekconstructie opgebouwd (voor extra grote stevigheid) én alle lassen worden nog eens extra bekleed met heel fijn karton.
  • worden uitgebreid rond geschuurd voordat ze bekleed worden.
  • worden uit één groot stuk linnen bekleed, zodat er nergens naden lopen en de doos nog steviger wordt.
  • drogen op verschillende momenten in het maakproces onder bezwaar.

Daarom beginnen prijzen vanaf 80 euro afhankelijk van het soort doos, de grootte van de doos en het gewenste bekledingsmateriaal.
Je zult begrijpen, mijn dozen worden niet in één dag gemaakt, maar zijn wel voor het leven.

Op de foto hierboven zie je één van mijn dozen in opbouw, die onder bezwaar ligt te drogen. Het is de onderste halsdoos van een set stapelbare bewaardozen. In deze onderste doos heb ik 3 vakken gemaakt. De buitenkant bestaat al uit 5 lagen karton van verschillende diktes. Dus je begrijpt dat er heel wat rekenwerk aan te pas komt om een perfecte doos met passende deksel af te leveren.

Ditzelfde verhaal geldt overigens ook voor mijn fotoalbums.