Deprecated: str_replace(): Passing null to parameter #2 ($replace) of type array|string is deprecated in /home/deb74751/domains/1000en1boeken.nl/public_html/startpage.class.php on line 357
Blog 1000en1boeken: everything about paper, bookbinding, news flashes, creative ideas, a bit private and much more...
Logo 1000en1blog

Everything about paper, bookbinding, news flashes, creative ideas, a bit private and much more…

Categories

home Nederlands English

15 Nov 2021
Tag: Craftmanship

The Weavery shop

Tijd voor weer een aantal blogberichten en hoe toepasselijk is dit nieuwe blogbericht. Ik ontdekte nl. de prachtige shop van Driss & Bettina tijdens Corona.
In mijn laatste blogbericht schreef ik al over deze bijzonder tijd.
Een tijd waarin ik het televisie programma Binnenste Buiten ontdekte en alle reportages bij mensen thuis terug heb gekeken. En daar zag ik ook het bijzondere huis van Driss & Bettina, vol met handgemaakte kleden & kussens. Mijn favoriete aflevering! weavery01 Driss is geboren in El Ksiba, een klein stadje aan de voet van het Midden-Atlasgebergte. Dat is ook de plek waar de handgemaakte producten gemaakt worden. weavery02 Het doet me enorm aan mijn jeugd denken. Ik ben nl. opgegroeid in een huis vol met weefgetouwen, een spinnewiel en vele klossen garens. Mijn moeder heeft in Gent een weefopleiding gedaan en ik mocht als klein meisje elk jaar mee naar de open dag. De opleiding was gevestigd in een grote Textiel fabriek met ook nog een afdeling met prachtige houten oude weefgetouwen. Ook kwam ik vroeger veel in het Textiel Museum in Tilburg.
Als klein meisje hielp ik mijn moeder met het opzetten van haar weefgetouwen. Dan zaten mijn zusje en ik om de beurt achter het weefgetouw en gaven we de draden 1 voor 1 aan. Ik denk dat het de voedingsbodem is geweest voor mijn verdere creatieve boekbindleven. weavery03 weavery04 Driss en Bettina hebben een prachtige winkel (en online shop) in Amsterdam waar je handgemaakte tapijten & kussens kunt kopen. Wij hebben inmiddels verschillende kussens van The Weavery op onze bank liggen en ik ben weg van de vintage bruidskleden met hun bijzondere verhaal.
De bruidsdekens werden traditioneel gemaakt door de familie van de bruid en door haar op de bruiloft als cape gedragen. De deken werd aan de bruid gegeven als een symbool van vruchtbaarheid en geluk. Elke 'handira' is een uniek handgemaakt stuk en is liefdevol vervaardigd en meestal versiert met borduursels en pailletten. Deze pailletten werden traditioneel gebruikt om positieve energie aan te trekken en het boze oog af te weren. Tegenwoordig worden de 'handira' ook gebruikt als sprei of decoratief stuk, ze worden zelfs gebruikt als kunstwerken aan de muur. Ze hebben iets magisch, vooral wanneer de pailletten stukjes zonlicht opvangen en overal kleine regenbogen werpen! weavery05 Driss & Bettina, wat volg ik jullie graag! En wat brengen jullie het handwerk in Marokko prachtig in beeld op Instagram! Ik hoop binnenkort een keer langs te kunnen komen in Amsterdam! weavery06